TuKoKen III sarjassa voitto irtosi teoreettisella syöpähoidolla ja digihinnoittelun perkaamisella
Kakkossijalle nousi tutkimus Maunulan paikannimistä. Pronssin jakoivat tutkimus Tampereen naiskaartilaisista vuonna 1918 sekä rukiin pH-käsittely.
Tutki-Kokeile-Kehitä-kilpailun lopputapahtuma päättyi Otaniemen lukiossa Espoossa perjantaina. Tapahtumassa nähtiin toinen toistaan upeampia töitä. Tuomariston tehtävä ei ollut helppo, ja palkintosijojen jakamisesta keskusteltiin pitkään.
Kilpailun III sarjassa eli lukiolaisten ja ammattiin opiskelevien sarjassa voittajia oli kaksi. Adam Yousfi palkittiin parhaasta tutkimuksellisesta työstä ja Miro Keimiöniemi parhaasta soveltavasta työstä. Molemmat valittiin edustamaan Suomea EU:n nuorten tiedekilpailuun (EUCYS) syyskuussa Alankomaissa.
Kulosaaren yhteiskoulun lukiossa opiskeleva Adam Yousfi kehitti työssään uuden teoreettisesti toimivan syöpähoidon. Idea perustuu syöpäsolujen telomeraasituotannon keskeyttämiseen poistamalla hTERT-geeni solujen perimästä CRISPR Cas9 -menetelmällä. Seuraa geneettinen muutos, jonka myötä seuraava syöpäsukupolvi ei saa telomeraasia käyttöönsä ja lopulta kuolee.
Yousfi tähtää Helsingin yliopiston lääketieteelliseen tiedekuntaan opiskelemaan. Lisäksi hänellä on kontakti PerkinElmer-yritykseen, joka on kiinnostunut nyt voittaneen tutkimuksen tuloksista.
– Olen osallistunut TuKoKeen ennenkin, tämä on minulle jo perinne. Nyt voitin ensimmäistä kertaa! On myös hienoa, kun pikkusiskoni Asiya menestyi omassa kilpasarjassaan, Yousfi illoitsee.
Yousfin kanssa voiton jakoi Tampereen lyseon lukiossa opiskeleva Miro Keimiöniemi. Hän tutki musiikintuotanto-ohjelmistojen hinnoitteluun vaikuttavia tekijöitä. Hänen tavoitteenaan oli ymmärtää syvemmin digitaalisten tuotteiden roolia nykytaloudessa. Keimiöniemi koki aiheen kiinnostavaksi, koska hän on itsekin tuottanut musiikkia. Kilpailun asiantuntijoiden mukaan työ on kiinnostava, koska se käsittelee markkinatasapainon syntymistä sellaisten digitaalisten hyödykkeiden markkinoilla, joissa hyödyke on kulumaton.
Keimiöniemi harkitsee nyt palkitun tutkimuksensa julkaisemista, mutta seuraavaksi vuorossa on kuitenkin IB-lukion ylioppilaskirjoitukset.Vaikka Keimiönniemi uhrasikin kallista lukuaikaa TuKoKeen, se kuulemma kannatti: hän pääsi juttelemaan asiantuntijoiden ja muiden opiskelijoiden kanssa, joita hän ei ole korona-aikana juurikaan tavannut.
Maunulasta Atlantaan
Tarmo Sorsa ei lähtenyt tutkimustyössään merta edemmäs kalaan, vaan otti suurennuslasin alle kotiseutunsa Helsingin Maunulan epäviralliset paikannimet ja nimistökerrostumat. Helsingin matematiikkalukiossa opiskeleva Sorsa palkittiin työstään ”Månsaksen niityillä” TuKoKen kakkospalkinnolla sekä edustuspaikalla kansainväliseen ISEF-tiedekilpailuun. Kilpailu on 7.–13.5. Atlantassa, Yhdysvalloissa.
– Olen syntynyt Maunulassa, joten kotiseutunäkökulma kiinnosti. Lisäksi olen kuullut vanhempien Maunulan asukkaiden käyttävän epävirallisia paikannimiä. Se alkoi kiinnostaa, Sorsa kertoo.
TuKoKen kolmas sija jaettiin kahdelle eri työlle. Rosa Linke Tampereen lyseon lukiosta tutki naisten osallisuutta Suomen sisällissodassa vuonna 1918. Linke pyrki täyttämään aukkoja, joita historiankirjoituksiin on syntynyt sen takia, että naisten rooli on ollut miehiä väheksytympi. Tampereen seudulta kotoisin oleva Linke päätti keskittyä Tampereen naiskaartilaisiin.
– Yllätyin, miten vaiettu asia naisten rooli sisällissodassa on. Opin, kuinka subjektiivista historiankirjoitus voi olla, Linke kertoo.
TuKoKe-kilpailua Linke kiittää siitä, että kilpailu tarjosi mahdollisuuden löytää samanhenkisiä nuoria ja jutella heidän kanssaan.
Toinen pronssilla palkittu työ on Joensuun lyseon lukion opiskelija Christie Netton tutkimus ruishiutaleiden liottamisesta ja sen vaikutuksesta hiutaleiden sulavuuteen ihmisvatsassa. Netto halusi testata, vaikuttaako pH-esikäsittely rukiin sulavuuteen.
– Sain tutkimusidean siitä, kun äitini liottaa kaurahiutaleita yön yli jääkaapissa niin, että hän lisää annokseen sitruunamehua. Halusin testata, onko äitini oikeassa, Netto kertoo.
Hän sai tulokseksi, että sitruunamehu muokkaa ruishiutaleista emäksisempiä, mikä puolestaan edistää niiden sulavuutta. Eli Netton äiti oli oikeassa.
– TuKoKe on ollut mukava kokemus, koska monet ystävänikin menestyivät täällä. Hieno päivä!
Tämän jutun kuvat: Hannu Hurme