Näin teen TuKoKe-työn vastuullisesti

TuKoKe-työn turvallisuus ja eettisyys

Ennen työn aloittamista on tekijöiden ja ohjaajan pohdittava huolellisesti mahdollisia käytettävien materiaalien, laitteiden ja menetelmien sisältämiä riskejä. Riskit voivat liittyä suoraan fyysiseen turvallisuuteen tai ne voivat olla luonteeltaan eettisiä.

TuKoKe -työn tekeminen tai sen esittely ei saa aiheuttaa vaaraa, haittaa tai kärsimystä ihmisille, muille eliöille tai ympäristölle. Tämä koskee niin tutkimus- kuin koejärjestelyjä kuin käytettäviä materiaaleja ja välineistöä. Työstä ei myöskään saa koitua vahinkoa tai vaaraa tekijälle itselleen.

Kilpailutöihin liittyvät turvallisuusrajoitukset

Suosittelemme välttämään tutkimuksia, joissa

  • tutkitaan eläviä selkärankaisia eläimiä

  • käsitellään eläviä kudoksia, mikrobeja, verta tms. biologisia tekijöitä

  • säilytetään, käsitellään tai valmistetaan elintarvikkeita.

Ihmisen ruumiinnesteiden käsittely on sallittu ainoastaan lääkärin valvonnassa. Poikkeuksen muodostavat sylkitestit valvotuissa olosuhteissa ja hyväksytyllä koeasetelmalla.

Edellä mainitun tyyppisiin tutkimuksiin liittyy eettisiä erityisrajoituksia, minkä vuoksi niitä ei välttämättä voida valita TuKoKen edustajina kansainvälisiin kilpailuihin.

Myös mikro-organismien tutkimiseen voi liittyä riskitekijöitä. Siksi niistä saatetaan kansainvälisissä kilpailuissa vaatia erillinen selvitys.

Osallistujilta pitää pyytää lupa

Ihmisten osallistumiseen liittyy aina eettisiä rajoituksia ja kysymyksiä. Jokaiselta tutkimukseen osallistujalta pitää aina pyytää suostumus osallistumiseen.

Kansainvälisissä kilpailuissa tällaisista tutkimuksista vaaditaan lisäksi erillinen selvitys ja riskiarvio. Regeneron ISEF -kilpailussa jokaiselta kyselyyn, tutkimukseen tai testaukseen osallistujalta tarvitaan myös kirjallinen suostumus. Töitä, joilla ei ole tarvittavia lupadokumentteja, ei voida valita Suomen edustajiksi ko. kilpailuun.

Lue lisää kansainvälisistä kilpailuista.

Vastuullisen TuKoKe-työn muistilista

Alla on listattuna asioita, jotka pitää ottaa huomioon työn turvallisuuden ja eettisyyden kannalta.

TURVALLISUUS

  • Varmista, että sinulla on käytössä asianmukaiset työvälineet, -tilat ja menetelmät. Jos niin ei ole, muuta työsi toteutustapaa tai valitse kokonaan toinen aihe.

  • Huolehdi erityisesti säteily- tai mikrobialtistuksen estämisestä.

  • Älä käytä koejärjestelyissä eläviä selkärankaisia eläimiä.

  • Kiinnitä elintarviketuotteiden kehitys- ja testausjärjestelyissä erityistä huomiota säilytys-, käsittely- ja valmistusolosuhteisiin. Nämä työt on aina tehtävä sellaisen henkilön valvonnassa, jolla on voimassa oleva hygieniapassi. Kuvaile lisäksi valvonnan toteutus työn raportissa riittävän tarkasti.

  • Erityisesti jos olet alle 18-vuotias, huolehdi siitä, että sinulla on mukana joku aikuinen avustamassa ja ohjeistamassa sekä tarvittaessa myös valvomassa työvälineiden, -laitteiden ja -menetelmien käyttöä.

EETTISYYS

  • Älä suunnittele tutkimusasetelmaa, jossa hyödynnetään osallistujien harhaanjohtamista (teeskennelty sairaskohtaus, väkivaltatilanne tai vastaava). Ne eivät ole hyväksyttäviä ja johtavat työn hylkäämiseen.

  • Tutkimukseen osallistumisen pitää aina olla vapaaehtoista. Ihmisten osallistumista liittyy esimerkiksi erilaisiin kyselyihin, testeihin ja mittauksiin sekä tutkimuksiin, joissa havainnoidaan ihmisten käyttäytymistä. Pyydä tutkimukseen osallistujilta aina suostumus ennen tutkimuksen aloittamista. Ilmoita lupaa kysyessä, millaisesta tutkimuksesta on kyse ja mitä varten sitä tehdään. Jos tutkimuksessa syntyy säilytettävää aineistoa, jonka voi yhdistää tiettyyn henkilöön, lupa pitää pyytää kirjallisesti.

  • Jos tutkimus tehdään koulun ulkopuolella, eikä se liity koulutyöhön, hanki alaikäisiltä koehenkilöiltä huoltajan suostumus tutkimukseen osallistumiseen.

  • Varmista, että tutkimuksesta ei ole haittaa koehenkilöille.

  • Huolehdi siitä, että esität tutkimuksen tulokset niin, että niistä ei ole mahdollista päätellä koehenkilöiden henkilölisyyttä. Tutkimukseen pitää voida osallistua anonyymisti.