Kansainväliset kilpailut

Suomalaiset nuoret ovat menestyneet hyvin kansainvälisissä tiedekilpailuissa. Olemme koonneet listan kansainvälisissä kilpailuissa menestyneistä TuKoKe-töistä vuosilta 1994–2019.

Edustajat kansainvälisiin kilpailuihin valitaan lopputapahtumassa

TuKoKe toimii myös kansallisena karsintakilpailuna kansainvälisiin tiedekilpailuihin. TuKoKen lopputapahtumassa tuomaristo valitsee vuosittain edustajat niihin.

“Osallistuin TuKoKeen 2017 ja voin sanoa sen avanneen monia ovia työelämässä. TuKoKe avasi tien Intel ISEF -kilpailuun, josta tuli kiva pikku palkinto Qatar Foundationilta. Tämä cv:ssä on herättänyt kysymyksiä ja kehuja työhaastatteluissa”

— Joel Jäkkö

EUCYS – European Union Contest for Young Scientists

EUCYS- tiedekilpailuun pääsevät vain kansallisten karsintakilpailujen voittajat. Suomea edustavat kilpailussa TuKoKen III-sarjan voittajat.

EUCYS kokoaa joka syksy viikoksi yhteen tieteitä ja tekniikkaa harrastavia nuoria yli 40 eri maasta. Mukana on EU-maiden lisäksi monia Itä- ja Keski-Euroopan maita ja yhteistyömata, kuten Japani, Yhdysvallat, Kiina ja Egypti. Viikon aikana osallistujille järjestetään kilpailun lisäksi tieteellistä ja kulttuuripitoista ohjelmaa.

EUCYS-tiedekilpailua on järjestetty vuodesta 1989 lähtien. Vuosittain järjestettävän kilpailun isäntämaa vaihtuu joka vuosi. Kilpailu järjestettiin Helsingissä vuosina 1996 ja 2011 TuKoKen isännöimänä.

Kilpailussa on 10 eri aihealuetta, mutta kaikki työt kilpailevat tasavertaisina. TuKoKen tapaan osallistuja suunnittelee ja kokoaa työlleen oman ständin. Sijoitukset päätetään tuomariston haastattelujen ja ennakkoon lähetetyn raportin perusteella.

Kilpailija…

  • on vähintään 14-vuotias kuluvan vuoden syyskuun 1. päivä, mutta alle 21-vuotias kuluvan vuoden syyskuun 30. päivä

  • on kilpailun ajankohtana (syyskuun loppu) suorittanut enintään vuoden verran jatko-opintoja

  • ei ole aikaisemmin osallistunut EUCYS-kilpailuun.

Myös ryhmätyöt ovat sallittuja. Tiimissä saa olla enintään 3 jäsentä, eikä ryhmäkoon pienentäminen alkuperäisestä EUCYS-kilpailua varten ei ole sallittua.

Kilpailutyö

Työ ilmoitetaan aihealueeseen, joka parhaiten vastaa sen sisältöä.

Mikäli osallistuja on aloittanut yliopisto-opinnot, hänen kilpailutyönsä täytyy olla kokonaisuudessaan valmistunut ennen yliopisto-opintojen alkamista.

Lue lisää EUCYS-kilpailusta (Euroopan komission sivulle)

Regeneron ISEF – International Science and Engineering Fair

ISEF ei ole mukana TuKoKe:ssa vuonna 2024.

Myös ISEF-kilpailuun valitaan Suomen edustaja TuKoKen loppukilpailussa. Valittavan työn ei välttämättä tarvitse sijoittua omassa sarjassaan kolmen kärkeen. Valinnassa oleellista on, että työn tekijän tai tekijöiden katsotaan hyötyvän tuleivaisuudessa kansainväliseen ISEF-tapahtumaan osallistumisesta.

ISEF-kilpailu järjestetään vuosittain Yhdysvalloissa eri osavaltioissa. ISEF on yhdysvaltalaisille nuorille kansallinen lopputapahtuma, jossa osavaltioiden parhaat kohtaavat toisensa. Yhdysvaltojen lisäksi mukana on reilut 70 valtiota.

Vuosittain keskenään mittelee noin 1500 kilpailutyötä. Työt jakautuvat 22 eri sarjaan, joiden sisällä kilpaillaan kategoriasijoituksista. Koko kilpailun voittaja valitaan kategorioiden voittajista. Sijoituspalkintojen lisäksi kilpailussa jaetaan erikoispalkintoja.

ISEF-kilpailua on järjestetty jo 1950-luvulta lähtien. Se on yksi maailman vanhimmista ja myös suurimmista tiede- ja teknologiakilpailuista.

Kilpailija…

  • on vähintään 14-vuotias, mutta alle 21-vuotias kuluvan vuoden toukokuun 1. päivä.

  • opiskelee peruskoulussa tai lukiossa. Korkeakouluopinnot aloittanut ei voi osallistua.

Myös ryhmätyöt ovat sallittuja. Tiimissä saa olla enintään 3 jäsentä, eikä ryhmäkoon pienentäminen tapahtumaa varten ei ole sallittua.

Kilpailutyö

  • ilmoitetaan sen sisältöä parhaiten vastaavaan kategoriaan

  • on ollut työn alla yhtäjaksoisesti enintään 12 kuukautta.

ISEF-kilpailuun eivät voi osallistua demonstraatiot, kirjallisuuskatsaukset, selitysmallit tai rakennussarjat.

Riskialttiisiin tutkimuksiin tarvitaan lupa

Tutkimukset, joihin saattaa liittyä tutkimuksellisia (esimerkiksi biologiset tai kemialliset tutkimukset) tai eettisiä (esimerkiksi ihmistutkimukset) riskejä, vaativat ISEF:n sääntöjen mukaan hyväksytyn luvan. Lupa on hankittava ennen tutkimuksen aloittamista tai viimeistään sen aikana.

Lisätietoja luvista löytyy ISEF:n säännöistä (pdf). Voit myös kysyä niistä lisää TuKoKen järjestäjiltä.

Rahoituksen salliessa ISEF-kilpailuun voidaan lähettää myös edustaja Observer-statuksella. Tällä statuksella lähtevä osallistuja ei kilpaile, mutta osallistuu muuten kaikkeen tarjolla olevaan ohjelmaan.

Lue lisää Regeneron ISEF-kilpailusta

Lisätietoa

Tutustu myös TuKoKen-työn tekemiseen liittyviin eettisiin ja turvallisuusohjeisiin.