Linkkejä lisämateriaaleihin
Apua projektityöskentelyyn ja oman tutkimuksen tekemiseen
Tutkimuksen tekemisen perusteet
Opinkirjon Tutkimuksen tekemisen perusteet -materiaalikokonaisuus sisältää käytännön tietoa ja tehtäviä tutkimuksen tekijälle. Kokonaisuus on suunnattu erityisesti lukiolaisille ja sopii osaksi lukion opetusta.
Tiedelukutaidon perusteet -MOOC
Tiedelukutaidon perusteet -verkkokurssi muodostaa sisällölisesti parin Tutkimuksen tekemisen perusteet -materiaalikokonaisuuden kanssa. Tiedelukutaidon perusteet -kurssin lähtökohta on teoreettisempi, mutta sekin sisältää tutkielman tekijälle hyödyllistä tietoa. Lue lisää esimerkiksi luvuista:
Tiedekilpailu-kirja
Kirjassa Tiedekilpailu – onnistumisia, motivaatiota ja palautetta. Vinkkejä ja ideoita kilpailutyön ohjaukseen ja kilpailuun osallistumiseen kuvataan tärkeimpiä kilpailutyön tekemiseen liittyviä asioita, käsitellään tieteellisiä menetelmiä ja oman työn julkista esittämistä. Kirjan voi ladata maksutta Opinkirjon verkkosivustolta.
Vinkkejä kokeellisuuteen
Opinkirjon Tutkitaan ilmiöitä -sivuilla on yli 20 maksutonta teemakokonaisuutta. Mukana ovat perinteiset aihealueet: kemia, fysiikka, biologia, matematiikka ja maantiede. Ympäröivä maailma eri ilmiöineen on huomioitu omina teemoinaan: avaruus, metsä, rikosetsivät, mikrobiologia ja niin edelleen.
Opinkirjon materiaaleja tiedekasvatukseen ja -opetukseen
Opinkirjon materiaalipankissa on paljon materiaaleja, joita voi hyödyntää esimerkiksi töiden ohjauksessa tai oppitunneilla. Alla muutamia esimerkkejä Opinkirjon tiedekasvatusmateriaaleista.
Ideasta ratkaisuun 2 – virikkeitä luovaan ongelmanratkaisuun opetuksessa
TuKoKen historiikki
Vuonna 2015 julkaistiin TuKoKen historiikki, jossa kerrotaan kilpailun vaiheista sekä osallistujien ja ohjaajien kokemuksista vuosien varrelta. Historiikki on tilattavissa maksutta Opinkirjosta osoitteesta opinkirjo(at)opinkirjo.fi.
Materiaalia muualla verkossa
Helsingin yliopiston tiedekavastussivustolla on tietoa yliopiston tiedekasvatustarjonnasta, esimerkiksi kursseista ja kerhoista.
Opetushallituksen verkkojulkaisut ja oppimateriaalit
Suomen Akatemian verkkolehti tietysti. fi julkaisee uutisia ja tietoa tutkimuksesta meille kaikille
Kansainvälinen keksijäyhdistysten liitto IFIA (International Federation of Inventors' Associations)
IFIA YOUTH Kansainvälisen keksijäyhdistyksen liiton nuorisotoiminta
Muita tiedekilpailuja
Kenguru-matematiikkakilpailu peruskoulun 4.–9. luokkien oppilaille ja lukiolaisille
Lukion biologia tai maantiedekilpailu ja biologian olympialaiset (Biologian ja maantieteen opettajien liitto)
Pohjoismainen MatCup-matematiikkakilpailu 8.-luokkalaisille
Metsävisa perusopetuksen 7.–9.-luokkalaisille
Neljän tieteen kisat – peruskoulun matematiikka-, lukion matematiikka-, fysiikka- ja kemiakilpailu sekä datatähti (Matemaattisten aineiden opettajien liitto)
StarT – LUMA-keskus Suomen järjestämä tiedekilpailu
TekNatur – Tävling i teknik och naturvetenskap för åk 7-9 och gymnasiet i de finlandssvenska skolorna