TuKoKe kilpailutöiden arviointi on käynnissä

Tutki-Kokeile-Kehitä-kilpailutöissä suosituimmat aihealueet olivat tänä vuonna ympäristö- ja maantiede sekä bio- ja lääketiede. Kilpailuun voi osallistua minkä tahansa aiheen työllä.

Lapset ja nuoret innostuivat lähettämään tämän vuoden Tutki-Kokeile-Kehitä-kilpailuun yhteensä 151 työtä. Töiden määrä pysyi samoissa lukemissa viime vuoden kilpailun kanssa. Ennätys tehtiin vuonna 2019, kun kilpailuun saapui määräaikaan mennessä 178 kilpailutyötä.

Tutki-Kokeile-Kehitä-kilpailu on avoin 4–20-vuotiaille. Sitä ovat järjestäneet vuosittain Tekniikan akateemiset TEK yhdessä Kehittämiskeskus Opinkirjon kanssa jo vuodesta 1992.

– On tärkeää, että kannustamme laajalla skaalalla nuoria tässä ikäryhmässä. Ei niin, että etsisimme kammalla yksittäisiä jo hioutuneita timantteja, kertoo kilpailua koordinoiva Tuula Pihlajamaa. Hän vastaa TEKissä nuorisoprojekteista.

– Viestimme nuorille on: olkaa uteliaita!

Lapsi tai nuori voi osallistua Tutki-Kokeile-Kehitä-kilpailuun tekemällään tutkimuksella, keksinnöllä tai projektilla mistä tahansa aiheesta. Suosituimpia aiheita tämän vuoden kilpailutöissä ovat ympäristö- ja maantiede sekä bio- ja lääketiede.

Kilpailutyön voi tehdä yksin tai yhdessä muiden kanssa. Tämän vuoden 151 kilpailutyötä oli tekemässä yhteensä 256 lasta ja nuorta.

 

Nuoret kohtaavat finaalissa huhtikuussa

Tutki-Kokeile-Kehitä-kilpailun esiraati katselmoi määräaikaan 1.2.2024 mennessä saapuneet työt ja valitsee niistä noin 40 työtä finaaliin. Valintaa tukee asiantuntijoiden tekemät arviot. Finalistit saavat kutsun maaliskuun lopussa, viimeistään 25.3.

Lopputapahtuma on Espoossa, Aalto Design Factoryssa tiistaina 16.4. ja keskiviikkona 17.4.Nuorten työt ovat tapahtumassa esillä ja yleisö voi tutustua niihin tapahtuman aukioloaikoina. Ajat tarkentuvat myöhemmin, seuraa www.tukoke.fi. Finalistityöt ovat nähtävissä finaalin jälkeen virtuaalisessa näyttelyssä kilpailun kotisivuilla.

– Kilpailun yhteydessä nuoret saavat positiivista kannustusta oman tutkimus-, ideointi- ja raportointiosaamisensa kehittämiseksi, Pihlajamaa kertoo.

Finaalissa on kolme kilpasarjaa: esi- ja alkuopetuksen lapset, 3.–9.-luokkalaiset ja toisen asteen opiskelijat. Jokaisella sarjalla on oma tuomaristonsa. Tuomarit haastattelevat kilpailijat ja valitsevat parhaat työt.

 

Palkintona palautetta ja rahaa

 

Kaikki Tutki-Kokeile-Kehitä-kilpailuun työnsä lähettäneet saavat arvion työstään, riippumatta siitä kutsuttiinko heitä lopputapahtumaan vai ei.

– Kannustus tukee nuoren sisäistä motivaatiota, joka taas parantaa oppimista. Motivoidulla nuorella on merkittävästi paremmat pohjatiedot ja osaaminen jatko-opintoja ajatellen, Pihlajamaa sanoo.

Kaikki lopputapahtumaan asti selvinneet kilpailijat saavat rahastipendin, jonka suuruus riippuu sijoittumisesta. Tuomaristo valitsee kilpailijoista Suomen edustajat kansainvälisiin nuorten tiedekilpailuihin: EU:n Young Scientist -kilpailuun Puolaan ja Ilmastoetsivien Climate Detective -tapahtumaan Italiaan.

(https://us.edu.pl/en/eucys-2024-europejski-konkurs-dla-ambitnych-uczniow-pasjonujacych-sie-nauka/, https://climatedetectives.esa.int/)

 

Tutki-Kokeile-Kehitä-kilpailu tekee yhteistyötä STEK Sähkökisan ja Euroopan avaruusjärjestö ESAn Ilmastoetsivät-projektin kanssa.

Edellinen
Edellinen

TuKoKe finalistit on valittu!

Seuraava
Seuraava

TuKoKe-kilpailun osallistumisaika on päättynyt!