EUCYS-kilpailussa parasta olivat ihmiset

EUCYS-kilpailun avajaiset järjestettiin Hooglandse Kerk -tapahtumatilassa, joka oli aiemmin kirkko. Suomen lippua kantaa toinen Suomen edustajista, Miro Keimiöniemi.

EU:n nuorten tiedekilpailun parasta antia olivat kanssakilpailijat sekä asiantuntevat tuomarit, kertovat Suomen edustajat Miro Keimiöniemi ja Adam Yousfi.

Keimiöniemi ja Yousfi voittivat keväällä Opinkirjon ja TEK:n järjestämän kotimaisen Tutki-Kokeile-Kehitä-kilpailun. Sen myötä he pääsivät edustamaan Suomea EUCYS-kilpailuun (European Union Contest for Young Scientists). Keimiöniemi tutki kilpailutyössään musiikintuotanto-ohjelmistojen hinnoitteluun vaikuttavia tekijöitä. Yousfi kehitti työssään uuden teoreettisesti toimivan syöpähoidon.

Keimiöniemen mukaan tapahtuman paras anti oli ehdottomasti kanssakilpailijoihin tutustuminen.

– Parasta olivat ne kaikki mielenkiintoiset keskustelut ja niistä saadut suhteet niin kilpailijoiden, tuomareiden ja muiden asiantuntijoiden tai -tuntemattomien kanssa, hän sanoo.

Yousfi koki antoisana oman projektinsa esittelyn osaavalle tuomaristolle. Tuomareina toimi 22 tutkijaa ja insinööriä.

– Pääsin keskustelemaan aidosti aiheesta ja sain ideoita jatkoon, hän kertoo.

Kilpailu oli kovatasoinen

EU:n tiedekilpailu EUCYS järjestettiin tänä vuonna Leidenissa Alankomaissa 13.–18.9. Tapahtuma toi yhteen 132 nuorta kuudeksi päiväksi. Nuoret olivat kotoisin 33 eri maasta, ja kukin edusti kotimaansa nuorta tiedekärkeä. Sekä Keimiöniemi että Yousfi pitivät kilpailun tasoa kovana.

– Töiden taso oli todella korkea ja kukin osallistuja oli oma unohtumaton persoonallisuutensa, mikä teki niin ständeillä kiertelystä kuin iltaohjelmastakin mielenkiintoista ja hauskaa, Keimiöniemi sanoo.

– EUCYS-työt olivat kaikki kansallista parhaimmistoaan. Töiden laatu oli erinomainen, Yousfi sanoo.

Tiedekilpailu tai -tapahtuma on nuorille mahdollisuus yhteyksien luomiseen

Mukana kisamatkalla oli myös opettaja Anni Kinttu Joensuun lyseon lukiosta. Hänelle tapahtumasta jäi erityisesti mieleen kilpailun todella kova taso ja fiksut nuoret opiskelijat. Historian ja yhteiskuntaopin lehtorina Kinttua ilahdutti se, että myös social sciences -puolen aiheet olivat mukavasti edustettuna.

Kilpailumatka sai hänet innostumaan TuKoKesta ja sen tuomista mahdollisuuksista.

– Aion omalta osaltani lisätä TuKoKe-kilpailun tiedotusta koulussamme, kannustaa opiskelijoita tutkimuksen tekemiseen ja osallistumaan kilpailuun ja myös markkinoida EUCYS-tapahtumaa.

Oppilaan kannalta Kintusta tiedekilpailussa tai -tapahtumasta on parasta oman tutkimuksen tuottaminen, sen esittely julkisesti sekä mahdollisuus yhteyksien ja verkostojen luomiseen tapahtuman aikana.

Tässä vielä Miro Keimiöniemen vinkki tuleville Suomen edustajille kansainväliseen tiedekilpailuun:

– Suurin osa haluaa tutustua uusin ihmisiin. Murra jää mahdollisimman nopeasti, niin saat enemmän aikaa nauttia upeasta seurasta.

Miro Keimiöniemen (keskellä) ja Adam Yousfin mukana EUCYS-kisamatkalla Leidenissä oli historian ja yhteiskuntaopin lehtori Anni Kinttu Joensuun lyseon lukiosta sekä TEKin nuorisoprojekteista vastaava Tuula Pihlajamaa (joka on ottanut tämän kuvan).

TuKoKen ilmoittautuminen on avattu

TuKoKen eli Tutki-Kokeile-Kehitä-kilpailun ilmoittautuminen on nyt auki. TuKoKen viime kevään finalilstitöihin ehtii vielä tutustua virtuaalisessa näyttelyssä, joka on avoinna TuKoKen verkkosivustolla syyskuun loppuun asti. (Sivuston yläpalkin valikosta kohdasta Lopputapahtuma 2022 pääset katsomaan eri kilpailusarjojen töitä.)

Lue lisää EUCYS-kilpailusta TEK-verkkolehdestä.

Edellinen
Edellinen

Kysymyksiä ja vastauksia yläkoululaisten TuKoKe-työskentelystä

Seuraava
Seuraava

Haastattelussa Pia Ruuhi-Liimatainen