TuKoKen säännöt

TuKoKen järjestäjät

TuKoKea järjestävät yhteistyössä Kehittämiskeskus Opinkirjo ry ja Tekniikan Akateemiset TEK. TuKoKe järjestetään pääosin avustusten, apurahojen ja lahjoitusten turvin. 

Neuvottelukunta

TuKoKe-toimintaa ohjaa neuvottelukunta, jolla on puheenjohtaja. Neuvottelukuntaan kutsutaan laajasti edustajia eri organisaatioista. Neuvottelukunnassa ovat aina edustettuina vähintään järjestäjien edustajat, ulkopuolinen puheenjohtaja sekä yhden muun organisaation edustaja. 

Yhteistyö STEK Sähkökisan kanssa

TuKoKe tekee yhteistyötä STEK Sähkökisan kanssa. STEK Sähkökisaan ja TuKoKeen ilmoittaudutaan samalla ilmoittautumislomakkeella. Sähkökisaan ilmoitetut työt kilpailevat TuKoKen lisäksi omassa sähkökisasarjassaan, jossa on omat palkintonsa. Yksittäinen työ voi tulla palkituksi sekä STEK Sähkökisassa että TuKoKessa.

Osallistuminen on maksutonta

TuKoKeen osallistuminen on maksutonta, mutta TuKoKe ei hyvitä tekijöille tutkimuksen tai projektin aikana aiheutuvia kuluja.

Sarjat

TuKoKessa on kolme ikäsarjaa sekä yhdistetty Y-sarja

  • I-sarja, esi- ja alkuopetus

  • II-sarja, 3.–9.-luokkalaiset

  • III-sarja, muut enintään 20-vuotiaat nuoret. III-sarjaan osallistuja voi Tukokeen ilmoittautuessaan olla ensimmäisen vuoden korkeakouluopiskelija, mutta Tukoke-työ on pitänyt tehdä ennen korkeakouluopintojen alkamista.

  • Y-sarja, jossa osallistujaryhmä koostuu ikänsä puolesta eri sarjoihin kuuluvista lapsista ja nuorista.

Osallistujat

TuKoKeen voivat osallistua 4–20-vuotiaat. Tekijöiden on oltava alle 21-vuotiaita kevätlukukauden päättyessä. Työn tekijän pitää asua Suomessa tai, mikäli hän asuu ulkomailla, opiskella suomalaisessa koulussa, jossa opiskellaan Suomen opetussuunnitelman mukaan.

Kaikki alle 18-vuotiaat osallistuvat kilpailuun huoltajan luvalla. Allekirjoitettu lupa (suostumuslomake) liitetään osaksi työtä sähköisessä ilmoittautumisjärjestelmässä.

TuKoKeen voi osallistua useamman kerran, niin kauan kunnes osallistuja täyttää 21 vuotta. Osallistuminen muihin kilpailuihin ei ole esteenä osallistumiselle TuKoKeen.

Osallistua voi samalla aiheella tai työllä myös seuraavana vuonna, jos työtä on jatkokehitetty ja uusi panos näkyy selvästi.

Sama henkilö voi lähettää TuKoKeen tai hän voi olla osallisena enintään kahden työn tekemisessä. Lopputapahtumassa hän voi kuitenkin edustaa vain yhtä työtä. Lopputapahtumaan valitaan työ, joka sijoittuu parhaiten ennakkoarvioinnissa (asiantuntijalausunto sekä esiraadin ja järjestäjien arviointi).

TuKoKe-työ

Työ voi olla tutkimus, keksintö, projektityö, tietokoneohjelma, kirjallisuuskatsaus tai vastaava. Työn aiheen saa valita vapaasti, kunhan työ on toteutettu turvallisuus- ja eettisyyskysymykset huomioon ottaen.

Kilpailutöihin liittyvät rajoitukset

TuKoKe toimii myös karsintakilpailuna kansainvälisiin tiede- ja teknologiakilpailuhin. Kansainvälisissä kilpailuissa töihin liittyy joukko rajoituksia ja ennakkovaatimuksia.

TuKoKen järjestäjät suosittelevat perehtymään TuKoKen-työn tekemiseen liittyviin eettisiin ja turvallisuusohjeisiin.

Ohjaajan panos pitää esitellä työn raportissa

Työn voi tehdä vapaa-aikana omin päin tai koulussa opettajan ohjauksella. Myös ulkopuolisen asiantuntijan apu on sallittua. Ohjaajan ja ulkopuolisen asiantuntijan panoksen täytyy tulla ilmi työn raportissa.

Osallistua voi yksin tai ryhmässä

Työn voi tehdä yksin tai ryhmässä. Ryhmäkokoa ei ole rajoitettu. TuKoKeen voi ilmoittaa myös koko koulun projektin. Tosin kansainvälisiin kilpailuihin voidaan valita edustamaan vain ryhmiä, joiden koko on tapahtumasta riippuen 2–3 osallistujaa.

TuKoKen kieli

TuKoKen virallinen kieli on suomi. TuKoKeen voi osallistua myös ruotsin- tai englanninkielisellä työllä, mutta kilpailutyön lyhyt kuvaus ilmoittautumislomakkeelle pitää kirjoittaa suomeksi.

Lopputapahtuma

Töiden valinta lopputapahtumaan

Lopputapahtumaan valitaan noin 40 työtä siten, että ne edustavat tasapuolisesti kilpailuun ilmoittautuneiden sarjoja ja aihealueita. Lopputapahtumatöitä valittaessa esimerkiksi kaikki saman sarjan biologian työt ”kilpailevat” keskenään ja fysiikan työt taas keskenään jne. Jos sama osallistuja lähettää kilpailuun useamman työn, vain yksi hänen töistään voi olla mukana lopputapahtumassa.

Lopputapahtumassa tuomaristot päättävät töiden sijoitukset

Lopputapahtumassa työt arvioi kuhunkin sarjaan kutsuttu tuomaristo. Tuomaristot päättävät lopputapahtumaan osallistuvien töiden sijoitukset, palkintojen määrän ja erikoispalkintojen saajat sekä valitsevat Suomen edustajat kansainvälisiin tapahtumiin. Tuomaristot tekevät ratkaisunsa kollektiivisesti lopputapahtumassa tekemiensä haastattelujen, työn esittelyn sekä raportin ja asiantuntija-arvioiden perusteella.

Loppukilpailu voidaan toteuttaa myös virtuaalisena.

TuKoKe-työn arviointi

Tukoke-kilpailuun lähetettyjen töiden ennakkoarviointi (ennen lopputapahtumaa) tapahtuu anonyymisti. Arvioijat eivät näe työn tekijöiden nimiä, koulua eikä asuinpaikkakuntaa.

Töiden sijoitukset sekä suurin osa sponsoripalkinnoista päätetään vasta lopputapahtumassa.

Lue lisää sivulta Arviointi ja palkinnot.

Töiden säilyttäminen

Järjestäjät käsittelevät ja säilyttävät TuKoKe-tietoja ja materiaaleja TuKoKen tietosuojaselosteen mukaisesti.