TuKoKen arviointi ja palkinnot

Arviointi TuKoKe-kilpailussa

TuKoKessa jokainen osallistuja saa työstään asiantuntijan arvion. Arvio on kannustava ja keskittyy työn vahvuuksiin. Sen tarkoitus on kertoa työn tekijälle, mikä on mennyt hyvin ja mitä voi jatkossa kehittää.

Tukoken arviointiperusteet

 TuKoKe-työn arvioinnissa painotetaan

  • tekijän omaa innostuneisuutta

  • työn omaperäisyyttä

  • idean tuoreutta

  • raportoinnin tasoa

  • tieteellisen ajattelun ilmenemistä.

TuKoKe-töiden arviointi tapahtuu anonyymisti. Arvioinnissa otetaan huomioon tekijän ikä ja luokkataso.

 Arviointilomakkeet

Saat tarkemman käsityksen arvioinnin kohteista tutustumalla arviointilomakkeisiin (linkit pdf-tiedostoihin alla).

Ohjaajan rooli

Opettajan tai ohjaajan panos ei ole työssä arvioinnin kohteena. Silti ohjaajan rooli työn suunnittelu-, toteutus- ja raportointivaiheessa on tarpeen kertoa työn raportissa.

TuKoKen arviointiprosessi on kolmivaiheinen

1. Monialainen esiraati arvioi kaikki työt. 

2. Osa töistä saa lisäksi laajemman tieteenalakohtaisen asiantuntija-arvion. 

TuKoKen järjestäjät valitsevat lopputapahtumaan kutsuttavat työt arviointien ja esiraadin suositusten perusteella. Ennen lopputapahtumaa osallistujat voivat hioa työtään saamansa palautteen pohjalta ja esittää lopputapahtumassa uuden version siitä.

3. Lopputapahtumassa tuomaristo haastattelee tekijöitä ja jakaa palkinnot haastattelujen sekä työn esittelyn, raportin ja asiantuntija-arvioiden perusteella. Arvioinnin tässä vaiheessa lopputapahtumassa tehtävien haastattelujen painoarvo on suurin.

Palkinnot

Jokainen TuKoKeen työnsä lähettänyt saa osallistumistodistuksen. Lisäksi osa töistä valitaan lopputapahtumaan, jossa osallistujat pääsevät tapaamaan muita samanhenkisiä lapsia ja nuoria sekä aikuisia asiantuntijoita. Lopputapahtumassa myös jaetaan erilaisia palkintoja, joista on lisää tietoa alla.

Lopputapahtuma kokoaa yhteen tutkimisesta, kokeilemisesta ja kehittämisestä innostuneita

TuKoKe-töiden parhaimmisto palkitaan kutsulla lopputapahtumaan. Siellä lapset ja nuoret tapaavat muita tutkimisesta, kokeilemisesta ja kehittämisestä innostuneita ja pääsevät keskustelemaan omasta työstään aikuisten asiantuntijoiden kanssa. Tuomariston haastattelu on nuorille hyvin merkityksellinen tilanne. Tapahtumassa myös jaetaan palkintostipendejä, sponsoreiden nimikkopalkintoja ja ohjaajapalkintoja sekä valitaan Suomen edustajat kansainvälisiin kilpailuihin.

Lue lisää Kansainvälisistä kilpailuista.

TuKoKe-menestys voi tuottaa opiskelupaikan

TuKoKe -kilpailussa menestyneet voivat tulla hyväksytyksi kevään toisessa yhteishaussa DIA-yhteisvalinnan DI-hakukohteisiin. TuKoKe-kilpailun osalta huomioidaan lukiosarjan loppukilpailussa kolmen parhaan joukkoon sijoittuneet yksilötyöt. Ryhmätöitä tämä oikotie ei koske.

DIA-yliopistot päättävät itse, mihin hakukohteisiin kilpailun perusteella voi tulla hyväksytyksi. Tarkemmat tiedot julkaistaan DIA-yhteisvalinnan nettisivuilla (dia.fi) sekä Opintopolussa.

TuKoKe-stipendit

Kaikki lopputapahtumaan valitut työt palkitaan rahastipendillä. Lopputapahtumassa tuomaristot valitsevat kustakin sarjasta kolmen kärkeen sijoittuvat työt. Myös jaetut sijoitukset ovat mahdollisia.

Stipendikategoriat

1. sija

2. sija

3. sija

Tunnustuspalkinnot kaikille muille finalistitöille

Kukin työ voi saada TuKoKe-stipendin ainoastaan yhdessä kategoriassa. TuKoKe-stipendin lisäksi voi kuitenkin saada muita palkintoja.

STEK Sähkökisa

Kaikki STEK Sähkökisaan ilmoitetut työt arvioi STEK Sähkökisan järjestäjien koolle kutsuma raati. Palkintojen suuruus päätetään vuosittain. Sähköaiheinen työ voi saada stipendin, vaikkei saisi kutsua lopputapahtumaan. TuKoKeen ja STEK Sähkökisaan osallistuva ja lopputapahtumaan kutsuttu sähköaiheinen työ voi tulla palkituksi kummassakin.

Ilmastoetsivät

Ilmastoetsivät on Euroopan avaruusjärjestö ESA:n kansainvälinen kouluhanke, jota Suomessa operoidaan ESERO Finland hankkeessa. Ilmastoetsivien tavoitteena on tunnistaa paikallinen tai Maahan liittyvä ilmasto-ongelma ja tutkia sitä tutkimustiedon tai omien mittausten avulla.Ilmastoetsiviin ovat tervetulleita kaikki työt, jotka liittyvät tavalla tai toisella Maan tarkkailuun tai ilmastoon, esimerkiksi ympäristöongelmiin, niiden seurantaan tai niiden vaikutuksen vähentämiseen. Ilmastoetsiviin voivat osallistua 5–19-vuotiaat.

Jos siis kilpailutyönne liittyy ilmastoon, ympäristöongelmien seurantaan tai niiden ratkaisemiseen, kannattaa ilmoittaa se TuKoKen lisäksi myös Ilmastoetsivät kilpailuun.

Lisätietoa ja ideoita ilmastoetsivät projektiin saat Ilmastoetsivien verkkosivulta tai sähköpostitse esero.finland@heureka.fi .

Edustuspaikat kansainvälisiin tiedekilpailuihin

Osallistujista yli 14-vuotiaat voivat tulla valituiksi Suomen edustajiksi kansainvälisiin tiedekilpailuihin.

TuKoKe tekee yhteistyötä usean kansainvälisen tapahtuman kanssa. Osallistujat niihin valitaan kunkin tapahtuman sääntöjen mukaan.

Lue lisää kansainvälisistä kilpailuista.

Nimikkopalkinnot

TuKoKe tekee yhteistyötä monen eri tahon kanssa, ja sillä on myös vuosittain vaihtuvia sponsoreita. Nämä tahot voivat jakaa nimikkopalkintoja määräämiensä kriteereiden mukaan. Nimikkopalkintoina on jaettu rahastipendejä, elämyslahjoja, vierailuja ja tuotepalkintoja.

Tutustu TuKoKen sponsoreihin ja yhteistyökumppaneihin.

Muut palkinnot

Vuosittain TuKoKessa nostetaan esille ja palkitaan erillisillä palkinnoilla onnistujia esimerkiksi kategorioissa kuten paras posteri, paras ständi, innostavin tutkija tai hauskin keksintö. Valinnan tekee kilpailun järjestäjien koolle kutsuma erillinen raati. Kategoriat ja palkittavien määrä päätetään vuosittain.

Ohjaajien palkitseminen

Vaikka TuKoKen ensisijainen tehtävä on tukea ja kannustaa lapsia ja nuoria, myös ohjaajien arvokasta työtä halutaan nostaa esille. Ohjaajia palkitaan mahdollisuuksien mukaan opintomatkoilla kansainvälisiin tapahtumiin, rahastipendeillä tai nimikkopalkinnoilla.

Kehittämiskeskus Opinkirjo myöntää tunnustuspalkinnon projektille, jossa on esimerkillisesti tehty yhteistyötä lukion ja korkeakoulun välillä. Palkinto myönnetään opettajalle, yliopistokumppanille ja ohjaajalle.