Luonnontieteisiin liittyviä aihevinkkejä

Fysiikkaa ja kemiaa

Sähköistä toimintaa

Tutustukaa sähköön ilmiönä. Apuna voitte käyttää esimerkiksi Opinkirjon materiaalia Jännittävä sähkö ja kipinöivät laitteet (PDF avautuu uudelle välilehdelle). Siinä on 3.–6. luokille valmis opetuskokonaisuus sähköstä sekä sähköön liittyviä demonstraatioita, vinkkejä ja ohjeita erilaisten kojeiden rakentamiseen ja sähkön säästämiseen. Alla on kaksi ideaa sähköaiheisiin TuKoKe-töihin.

1 Fiksu vekotin

Suunnitelkaa ja toteuttakaa oma sähköllä käyvä, sähköä tuottava tai säästävä laite, peli tai sovellus.

Ohjeita ja vinkkejä työskentelyyn

  • Tutustukaa materiaalissa Jännittävä sähkö ja kipinöivät laitteet esiteltyihin kojeisiin. Ideoikaa, suunnitelkaa ja toteuttakaa oma sähköä hyödyntävä, tuottava tai säästävä laite, peli tai sovellus ja testatkaa sitä käytännössä. Jos suunnitelmanne toteuttaminen käytännössä on liian haastavaa, tuottakaa siitä prototyyppi tai ainakin yksityiskohtainen suunnitelma. Huomatkaa, että myös prototyyppiä tai suunnitelmaa voi testata tai jollakin muulla tavalla koota siitä mahdollisten tulevien käyttäjien näkemyksiä.

  • Mitä päätitte tehdä? Minkä ongelman tai tarpeen laite ratkaisee? Kenelle se on tarkoitettu? Mitä laite tekee ja mikä on sen toimintaperiaate? Esitelkää laitteenne sanoin ja kuvin. Miten testasitte sitä? Kuinka se toimi käytännössä? Miten sitä voisi entisestään parantaa?

  • Muistakaa tallentaa työskentelyä alusta alkaen kuvin, tekstein ja halutessanne myös videoin. Raportoikaa tuloksenne TuKoKen raportointiohjeen mukaan.

Lisävinkki

Opinkirjon materiaalissa Ihmettele ja oivalla (PDF avautuu uudelle välilehdelle) sivulla 33 rakennettava arvaustaulu on yksi esimerkki sähkön avulla toimivasta pelistä.

2 Silkkaa säästöä

Tutustukaa oman kotinne tai koulunne sähkönkulutukseen vuoden aikana. Selvittäkää sitten, mihin kaikkeen sähköä kuluu ja milloin ja pohtikaa, miten sähköä juuri teidän kotonanne tai koulussanne voisi säästää. Voitte lähestyä sähkön säästämistä yleisellä tasolla tai keskittyä sähkön säästämiseen jossakin tietyssä kohteessa tai toiminnossa.

Vinkkkejä työskentelyyn

  • Mikä kuluttaa eniten sähköä ja miksi? Missä voitaisiin saavuttaa suurimmat säästöt? Tietoa saatte esimerkiksi sähkölaskuista, tutustumalla käytössä oleviin laitteisiin ja kyselemällä ihmisiltä sähkönkulutukseen liittyvistä tottumuksista. Voitte myös haastatella asiantuntijaa ja käyttää apuna tilastotietoja.

  • Muistakaa tallentaa työskentelyä alusta alkaen kuvin, tekstein ja halutessanne myös videoin. Raportoikaa tuloksenne TuKoKen raportointiohjeen mukaan.

Esimerkkejä sähkön säästöön liittyvistä TuKoKe-projekteista

  • Yläkoululaiset tutkivat, paljonko lattian kuivaaminen suihkun jälkeen säästää lämmitysenergiaa.

  • Lukiolaiset selvittivät lämminvesivaraajan optimointia yösähköllä lämpiävässä vesikiertoisessa lämmityksessä ja tutkivat pörssisähkön tuntihintojen säästöpotentiaalia.

2 Liitäviä härveleitä

Rakentakaa erilaisia liitäviä härveleitä, testatkaa niitä ja pyrkikää optimoimaan niiden ominaisuuksia.

Vinkkejä työskentelyyn

  • Mihin härvelin liito perustuu? Mikä sen pitää ilmassa? Miten sen liitoaikaa voisi pidentää? Testatkaa, kokeilkaa ja pyrkikää kehittämään liito-ominaisuudet huippuunsa.

  • Muistakaa tallentaa työskentelyä alusta alkaen kuvin, tekstein ja halutessanne myös videoin. Raportoikaa tuloksenne TuKoKen raportointiohjeen mukaan.

3 Tutki ja kokeile

Perinteisiä tiedekokeita voi käyttää tieteellisen menetelmän ja oman työskentelyn raportoimisen harjoitteluun. Tässä on kaksi esimerkkiä TuKoKe-työn pohjaksi sopivista kokeista.

  1. Koe Paljonko hiiva tarvitsee sokeria? Opinkirjon tiedekerhomateriaalin Ihmettele ja oivalla (PDF avautuu uudelle välilehdelle) sivulla 21. Tee ohjeiden mukainen koejärjestely ja päättele, miten sokerin määrä vaikuttaa taikinan kohoamiseen. Tutki myös lämpötilan vaikutusta.

  2. Tehtävät Palelevat vesi-ilmapallot ja Palelevat filmipurkit Opinkirjon materiaalissa Fysiikkaa biologian avulla (PDF avautuu uudelle välilehdelle) sisältävät ohjeen pieneen tutkimukseen.

Vinkkejä työskentelyyn

  • Selvitä tutkimasi ilmiön taustaa. Mihin koejärjestely perustuu ja mitä siinä teoriassa tapahtuu? Pohdi, miten kokeen tuloksia voisi hyödyntää käytännössä?

  • Raportoi ilmiöstä, koejärjestelystä ja tuloksistasi tutkimusraportin muodossa selostamalla tarkasti käyttämäsi koejärjestely ja sen tulokset sanoin ja kuvin. Kerro myös, vastasivatko tulokset teoriaa, miten työskentely sujui ja miten sitä olisi voinut entisestään sujuvoittaa tai parantaa. Pohdi myös mahdollisia virhelähteitä ja ideoita jatkotutkimukseen.

  • Muista tallentaa työskentelyä alusta alkaen kuvin, tekstein ja halutessasi myös videoimalla. Apua raportin kirjoittamiseen saat TuKoKen raportointiohjeesta.




Lisävinkki

Muistathan tehdä useampia kokeita. Jos muutat olosuhteita tms., tarvitset myös verrokin, jolle muutoksia ei tehty.