Vinkkejä TuKoKe-työn tekemiseen
Työn tekeminen kannattaa aloittaa käyttämällä aikaa suunnitteluun ja varautua siihen, mitä on tulossa.
Heti aluksi kannattaa myös pohtia työn turvallisuus- ja eettisyyskysymyksiä. Lisää tietoa löydät sivulta Näin teet TuKoKe-työn vastuullisesti.
Työn jäsentely vaiheisiin selkeyttää tekemistä ja vauhdittaa etenemistä
Työn jäsentely vaiheisiin auttaa hahmottamaan kokonaisuuden ja selkeys myös vauhdittaa työn etenemistä. Jäsentelyn helpottamiseksi alla on lyhyesti kuvattu projektityön päävaiheet.
Projektityön vaiheet
1. Suunnitteluvaihe
Mieti, mitä teet ja miksi, missä ja milloin. Mitä haluat selvittää? Mihin ongelmaan etsit ratkaisua? Mistä löytyy tarvittavaa tietoa, materiaaleja, välineitä ja laitteita?
Hae tarvittaessa taustatietoa suunnittelun tueksi. Pidä myös raportin tekeminen mielessä jo työn suunnitteluvaiheessa ja ota se huomioon, kun suunnittelet esimerkiksi muistiinpanojen tekemistä ja työn vaiheiden kuvaamista. Jos työn tekemisessä tarvitaan aikuisten apua, sitä kannattaa kysyä heiltä jo tässä vaiheessa. Pyydä aikuisilta myös lupa työn tekemiseen, jos sellainen tarvitaan.
Suunnitteluvaiheeseen sisältyy
aiheen tai tutkimusongelman määrittely
tavoitteiden asettaminen
tutkimuskysymyksen valinta
työn tai tutkimusasetelman suunnittelu
työn toteutuksen suunnittelu (esimerkiksi aikataulu)
raportointitavan valinta.
Rajaa tutkimuskysymystä valitessasi aihetta riittävästi, jotta projektisi pysyy hallittavissa rajoissa eikä paisu liikaa. Kun tekee rajaamisen projektin alkuvaiheessa, säästyy aikaa, koska ei tarvitse ryhtyä karsimaan rönsyjä loppuvaiheessa. Kun tiedät, mihin työssäsi keskityt, myös tiedonhaku helpottuu.
Vinkkejä
Innoitusta ja tietoa löydät kirjallisuuden lisäksi myös paikallisista museoista. Museokäynti antaa näkökulmia ja saattaa jopa tuottaa aiheidean.
Jos aiheen valinta tuntuu vaikealta, voit käyttää apuna myös TuKoKen valmiita aihevinkkejä. Niitä saa soveltaa vapaasti tai käyttää sellaisenaan.
2. Taustatietojen hakeminen
Hae riittävästi taustatietoa. Voit käyttää apuna kirjoja, tieteellisisiä artikkeleita, internetiä sekä kysyä alan asiantuntijoilta. Voit myös tehdä esimerkiksi asiakastutkimuksen. Hyvin tehty pohjatyö antaa myöhemmin mahdollisuuden monipuolisiin pohdintoihin ja oman työn arviointiin.
Vinkkejä tiedonhakuun
Kysy rohkeasti apua alan asiantuntijoilta. Heitä tavoittaa sähköpostilla ja puhelimella, mutta myös somen kautta. Moni asiantuntija on aktiivinen Twitterissä.
TuKoKe kannustaa hakeutumaan yhteistyöhön yliopiston kanssa. Tutkijoita voi lähestyä suoraan. Lisäksi esimerkiksi yliopistojen LUMA-keskukset auttavat eteenpäin.
3. Työskentely ja projektipäiväkirja
Työskentelyvaihe on yleensä intensiivinen toteuttamisvaihe, jossa ratkaisuja tehdään joustavasti ja joskus nopeastikin. Projektipäiväkirjaa pitämällä varmistat, ettei mikään tärkeä vaihe tai tieto unohdu raportista.
Projektin aikana tehdyt muistiinpanot ovat hyvä pohja raportille ja helpottavat sen kirjoittamista. Joskus päiväkirja voi myös korvata erillisen raportin.
4. Kuvitus
Kuvitus kannattaa ottaa osaksi päiväkirjaa. Työn valmistumisen jälkeen on vaikea enää palata taaksepäin tekemään tai ottamaan kuvia.
Saatat tarvita kuvia itse raporttiin elävöittämään tekstiä ja havainnollistamaan esimerkiksi työn tekemisen vaiheita. Lisäksi kuvat voivat toimia muistin tukena raportin tekemisen aikana. Myös koko raportin voi toteuttaa kuvin tai videoimalla.
5. Raportti
Työsi raportti kertoo, mitä olet tehnyt ja millaisia tuloksia sait. Tee raportista selkeästi jäsennelty ja johdonmukaisesti etenevä kokonaisuus ja kerro asiat tiiviisti ja täsmällisesti.
6. Arviointi
Arviointi on tärkeä osa projektia. Kannattaa projektin aikana välillä pysähtyä arvioimaan omaa työtä ja työskentelyä sekä pyytää arvioita ja palautetta myös esimerkiksi koulukavereilta, opettajalta tai vanhemmilta.
Jos olet lukiolainen, saatat saada TuKoKeen osallistumisesta kurssisuorituksen, jos teet tutkimuksen itsenäisesti. Selvitä asia omasta lukiostasi. Kurssien saaminen koulun ulkopuolisesta toiminnasta on hyvin koulukohtaista.
Lisää vinkkejä
TuKoKen valmiita aihevinkkejä eri aloilta.
Materiaalikokonaisuus Tutkimuksen tekemisen perusteet. Opinkirjon tuottama sähköinen materiaali sisältää teoriaa ja tehtäviä mm. aiheen keksimiseen, aineistonkeruuseen, tulosten tulkintaan ja raportin kirjoittamiseen.
Tiedelukutaidon perusteet -verkkokurssi antaa hyödyllistä tietoa tutkielman tekijälle. Lue lisää esimerkiksi näistä luvuista:
Kirja Tiedekilpailu – onnistumisia, motivaatiota ja palautetta (pdf). Kirjassa esitellään kilpailutyön tekemiseen liittyviä asioita sekä käsitellään tieteellisiä menetelmiä ja oman työn julkista esittämistä.