MUKAAN KANNUSTAMAAN NUORIA OMAAN AJATTELUUN!

Olisitko kiinnostunut lähtemään mukaan kilpailun esiraadin toimintaan? Opinkirjon ja TEK Tekniikan akateemisten järjestämä perinteinen lasten ja nuorten Tutki-kokeile-kehitä-kilpailu (TuKoKe) kaipaa vahvistusta kilpailun esiraatiin. 

Tavoitteena on saada esiraadista mahdollisimman monialainen, ja tällä hetkellä raadissa on vajausta lääketieteen ja terveystiedon asiantuntemuksesta. Tehtäviä on tullut aiemmin esimerkiksi terveyteen, fysiologiaan ja kuntoilun vaikutuksiin liittyen.

TUKOKE ESIRAATI

Esiraadin jäsenet arvioivat ja antavat palautetta oman alansa kilpailutöille sekä auttavat kilpailun järjestäjiä loppukilpailuun kutsuttavien töiden valinnassa. Palautteen merkitys on keskeinen, sillä Tutki-kokeile-kehitä-kilpailussa jokainen osallistuja saa työstään palautteen. Palaute innostaa ja kannustaa nuorta eteenpäin ja sen avulla hän voi kehittyä valitsemallaan tieteen alalla ja kehittää kilpailutyötään loppukilpailuun valmistautuessaan.

Uusille esiraatilaisille järjestetään perehdytys tammikuussa ennen TuKoKen arviointikierroksen alkua. Esiraadin työ ajoittuu vuosittain helmi-maaliskuuhun. Työskentelyyn sisältyy 1–3 raadin yhteistä kokousta sekä itsenäistä kilpailutöihin perehtymistä. Yhdelle raatilaiselle tulee arvioitavaksi noin 3–10 työtä, ja töiden määrään voi itse vaikuttaa. Työskentely tapahtuu sähköisellä arviointialustalla eikä vaadi lähiosallistumista.

Alapuolella on hiukan lisätietoa kilpailusta ja esiraadin tehtävät tarkemmin, jotta sinun on mahdollista saada käsitys siitä, millaista panostusta tehtävä vaatii ja minkä verran se vie aikaa.  

Lisätietoa esiraatityöskentelystä ja TuKoKesta antavat Tuula Pihlajamaa, tuula.pihlajamaa@tek.fi ja Eeva Mäkelä, eeva.makela@opinkirjo.fi

ESIRAADIN TEHTÄVÄT

Kilpailun ensimmäisessä vaiheessa kilpailutöitä esiarvioi monialainen esiraati. Monialaisuus on olennaista, koska kilpailuun voi osallistua minkä tieteenalan työllä tahansa.

Esiraati auttaa TuKoKen järjestäjiä lähetettyjen töiden arvioinnissa ja lopputapahtumaan kutsuttavien töiden valinnassa. Kukin esiraatilainen edustaa pääasiassa yhtä erikoisalaa ja osallistuu oman alansa töiden arviointiin ja esiseulontaan. Arvioitavaksi tulevien töiden määrä riippuu saapuneiden töiden määrästä ja siihen voi myös itse vaikuttaa. Viime keväänä raatilaiset esiarvioivat 3-18 työtä. 

Esiraatilainen

  • esiarvioi oman alansa töitä

  • antaa näkemyksensä siitä, tarvitaanko töille esiraatilaisen arvion lisäksi ulkopuolisen erityisasiantuntijan arvio (esiraatilainen voi myös itse toimia asiantuntija-arvioijana)

  • suosittelee mahdollista erityisasiantuntijaa (tai nimeävät alan, jolta asiantuntijaa voisi lähteä etsimään

  • kirjoittaa lyhyen kannustavan ja oppimista edistävän palautteen niille töille, jotka eivät mene eteenpäin asiantuntijan arvioitavaksi

  • valitsee arvioimiensa ja muiden omaa alaansa edustavien töiden joukosta ehdokkaansa, joka/jotka kutsutaan lopputapahtumaan.

Esiraati on kokoontunut perinteisesti kaksi kertaa. Ensimmäinen kokoontuminen helmikuussa on järjestäytymispalaveri, jossa sovitaan töiden jakamisesta raatilaisten kesken. Toinen kokoontuminen järjestetään esiraatikierroksen päätyttyä maaliskuussa. Siinä keskustellaan lopputapahtumaan kutsuttavien töiden valinnasta ja arvioidaan esiraadin toimintaa.

Arviointityö tapahtuu sähköisessä arviointijärjestelmässä, ja raadin palavereihin on mahdollista osallistua myös etänä.