TuKoKen lopputapahtuma kokoaa yhteen yli sata lasta ja nuorta

4.4.–8.4. Otaniemen lukio täyttyy innokkaista nuorista tutkijoista, kokeilijoista ja kehittäjistä

TuKoKen lopputapahtuma järjestetään tänä vuonna Otaniemen lukiossa 4.4–8.4. Tapahtuma kokoaa saman katon alle 108 tutkimisesta, kokeilemisesta ja kehittämisestä innostunutta lasta ja nuorta.

Mukana laaja aiheiden kirjo tekniikasta ihmistieteisiin

Tänä vuonna lopputapahtumaan valikoitui asiantuntija-arvioiden ja TuKoKen esiraadin karsinnan jälkeen 40 kilpailutyötä. Koska osallistujat saavat vapaasti valita aiheensa, aiheiden kirjo on laaja. Mukana on töitä kirjallisuudesta tietotekniikkaan ja matematiikkaan sekä talous- ja yhteiskuntatieteistä bio- ja lääketieteisiin.

Kilpailutöiden perusteella lapsia ja nuoria askarruttavat esimerkiksi ajankohtaiset energian säästöön ja vihreään energiaan, kestävään kehitykseen, ympäristön roskaantumiseen sekä kasvomaskien ympäristö- ja fysiologisiin vaikutuksiin liittyvät teemat. TuKoKe-työn tekeminen onkin oivallinen tapa käsitellä itselle merkityksellisiä ja toisaalta myös huolestuttavia asioita. Itse valittuun aiheeseen paneutuminen kohentaa hyvinvointia ja tuottaa merkityksellisyyden kokemuksia.

Kilpailutyöt ovat esillä posterinäyttelyssä tapahtuman aikana ja netissä sen jälkeen

TuKoKen I ja II sarjojen eli esi- ja alkuopetuksen sekä 3.–9.-luokkalaisten kilpailutöiden näyttely avautuu maanantaina klo 15. Toisen asteen sarjan loppukilpailutyöt ovat esillä torstaista klo 14 lähtien. Kilpailutöiden näyttelyyn voi tutustua Otaniemen lukion aulatilassa perjantaihin 8.4. klo 12 asti.

Tekijät esittelevät töitään Otaniemessä seuraavasti:

  • ma 4.4. klo 15–18 3.–9.-luokkalaiset

  • to 7.4. klo 14–17 toisen asteen opiskelijat

Tapahtuman jälkeen työt ovat esillä virtuaalisessa näyttelyssä TuKoKen verkkosivustolla tukoke.fi. Osa töistä siirtyy näytteille Tekniikan museoon, jossa niitä voi ihalla toukokuussa.

Tuomaristohaastattelussa nuorella tutkijalla on mahdollisuus kohdata valitsemansa alan aikuinen asiantuntija

Lopputapahtumassa eri alojen asiantuntijoista koostuvat tuomaristot haastattelevat osallistujia. TuKoKen tuomaristoissa on mukana professoreita, tutkijoita, tiedekasvattajia, opettajia ja opiskelijoita esimerkiksi Helsingin yliopistosta, Aalto-yliopistosta ja Itä-Suomen yliopistosta. Haastattelutilanteessa nuorilla osallistujilla on ainutlaatuinen tilaisuus keskustella kiinnostuksensa kohteesta alan asiantuntijan kanssa ja saada vinkkejä aiheensa jatkotyöstämiseen.

Äänestä suosikkityötäsi Facebookissa tai Instassa

 Kilpailutöistä avataan TuKoKen verkkosivustolle myös virtuaalinen näyttely, joka on avoinna syksyyn asti. Näyttelyssä julkaistaan kunkin sarjan loppukilpailutyöt tuomaristohaastattelujen jälkeen.

Näyttelyn avautumisen yhteydessä järjestämme yleisöäänestykset Tukoken Facebook- ja Opinkirjon Instagram-sivulla (@Opinkirjo) 3.–9.-luokkalaisten sarjan ja toisen asteen sarjan töistä. Antamalla äänensä yleisö voi osoittaa kannatusta suosikeilleen. Palkitsemme äänestyksessä kärkeen nousseiden töiden tekijät yllätyspalkinnoin. Äänestysaikaa on maanantaihin 11.4. asti.

Tule mukaan tunnelmaan: seuraa livelähetystä palkintojenjaosta

 Tutki-Kokeile-Kehitä-lopputapahtuma huipentuu palkintojenjakoon. Esi- ja alkuopetuksen sekä 3.–9.-luokkaiaisten sarjan palkintojenjakotilaisuus on tiistaina 5.4. klo 10–11. Toisen asteen sarjan palkinnot jaetaan perjantaina 8.4. klo 10–11. Striimaamme tilaisuudet suorina verkkoon, jolloin tukijoukot kouluissa ja kotona voivat päästä mukaan kisatunnelmaan. Livelähetyksiä voi seurata TuKoKen verkkosivuston ja TEK – Tekniikan akateemisten Youtube-kanavan kautta.

Lue TuKoKe-konkari Valtteri Aurelan haastattelu Opinkirjon verkkosivulta.

Edellinen
Edellinen

TuKoKen lopputapahtumassa jaettiin palkintostipendejä yli 20000 eurolla

Seuraava
Seuraava

TuKoKeen osallistuminen voi tuottaa opiskelupaikan