Maura Kerelle palkinto, EUCYS 2014

Maura Kere (18) palkittiin EUCYS 2014 -kilpailussa Varsovassa. Maura pääsee harjoittelujaksolle tutustumaan Varsovan yliopiston biologian laitokselle. Palkintoon sisältyy myös matkat, majoitus ja ruokailu. Lue artikkeli TEKin verkkolehdestä. EUCYS 2014 - video palkinnonjakotilaisuudesta kilpailun nettisivuilla.

Maura valittiin Suomen edustajaksi vuoden 2014 TuKoKe –kilpailussa. Opettajapalkinnon EUCYS-tapahtumaan sai hänen biologianopettajansa Marjo Petäjäaho (Helsingin Suomalainen yhteiskoulu).

Mauran työ

Maura tutki kofeiinin vaikutusta kuuden geenin ilmentymiseen neuroblastoomasoluissa. Hänen ideanaan oli simuloida miten kahvi tms. vaikuttaa ihmisen aivosoluihin. Tekniikoina käytössä oli lysis eli solun rikkominen ja RNAn kerääminen, cDNAn suorittaminen ja real time polymerase chain reactionin suorittaminen. Tämän jälkeen Maura opetteli koodauksen R-ohjelmalla saadakseen tulokset näkyviin. Hänen löydöksensä oli, että kofeiini vaikuttaa ATM ja NRCAM geeneihin ja siten myös solujen väliseen kommunikointiin ja kasvuun sekä kehitykseen.

Täydet päivät

EUCYS-kilpailu järjestetään tavallisesti syyskuun loppupuolella. Ensimmäinen päivä kuluu matkustamiseen ja oman kilpailutyön esillepanoon. Pitkämatkalaisten saapumista odotellessä on hyvää aikaa tutustua jo paikalla oleviin kanssakilpailijoihin. Puolan rikkaan keskiaikaisen historian ja ritariperinteiden ansiosta ensimmäisenä iltana oli mahdollisuus tutustua aihepiiriin ihan omaehtoisesti (video 4:10).

Tapahtumat tuoreeltaan löydät TuKoKen Facebook-sivuilta!

Lisää kuvia ja videoita

EUCYS2014-kilpailun tunnari (animaatio, 0:25)

Varsova, EUCYS2014-tapahtuman isäntäkaupunki (video, 2:41)

EUCYS 2014 - Ensimmäinen päivä (video, 2:58)

EUCYS 2014 - Video palkinnonjakotilaisuudesta kilpailun nettisivuilla

Kaikki kilpailijat ja projektit kuvina

EUCYS 2014 - Avajaiset kuvina